Bourgondische Visschotel

Een grote schotel gevuld met vis, schaal- en schelpdieren om met brood te verorberen. Lekker kliederen dus!

Ingrediënten (voor 8 pers.)
4 uien
8 teentjes knoflook (ja..ja.)
klontje boter
250 gram mosselen in schelp
250 gram schoongemaakte tarbot
250 gefileerde stukken kabeljauw
250 gram schoongemaakte scampi’s (pantser eraf/darmkanaaltje eruit)
250 gram stoofpaling
1 schoongemaakte rode poon
6 blaadjes laurier
schijfjes citroen
takje peterselie ter garnering
2 grote ronde landbroden

saus
500 ml melk
340 ml rode wijn (bourgogne)
3 theelepels mosterd
80 gram zachte roomboter
60 gram gezeefde bloem

Bereidingswijze
snijden 
Snijd de uitjes grof. Pel de tenen knoflook en snijd ze in flinterdunne plakjes. Spoel de vis goed af onder koud stromend water. Boen de mosselen goed met een borsteltjes, trek de baarden eraf en laat ze even in water staan om het zand eruit te filteren. Gooi de drijvende en dichte mosselen weg. Spoel de mosselen nog eens. Snijd daarna alle vis in grote stukken (3 cm), behalve de poon. Die wordt in zijn geheel gestoofd. Meng melk, wijn en mosterd.
op het vuur.Bak de uitjes en plakjes knoflook in een beetje boter glazig en voeg ze bij het wijn- & mosterdmelkmengsel. Zet dit in zijn geheel op het vuur en breng het tegen de kook aan. Voeg nu de laurierblaadjes toe. Zet het vuur laag en laat het mengsel 5 minuten garen. Leg nu de vis, nadat je ze gepeperd en gezouten hebt, in de pan. Leg de stoofpaling als eerste in de pan. Ongeveer tien minuten later mag de poon, tarbot en kabeljauw erbij. En weer tien minuutjes later voeg je de mosselen toe. Op het laatste moment de scampi’s toevoegen. Laat het geheel op een laag vuur met schijfjes citroen er bovenop ongeveer 5 minuten sudderen op een laag vuur. Haal de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de vis uit de saus in een grote serveerschaal die je afdekt met aluminiumfolie.  Het mengsel wat overblijft gaat nu zonder de vis weer op het vuur. Meng in een andere pan de boter en de bloem tot een zacht geheel (roux maken). Spatel dit botermengsel nu in de pan met het melkmengsel en blijf roeren. Zachtjes laten pruttelen en weer van het vuur halen.
opdienen. Schep de nu onstane saus voorzichtig over de serveerschaal met vis. Garneer met citroen en peterselie. Het is de bedoeling dat iedereen uit de schaal schept en brood in de saus doopt.