recept Kardemom-maanzaadcake met limoenglazuur en pistache

recept Kardemom-maanzaadcake met limoenglazuur en pistache

Ja..ja..ik lig in de Albert Heijn…Aan mij de eer de jubileumtaart in de vorm van het getal ’30’ te maken voor het jubileum van het magazine Allerhande Recepten. Bij de redactie van Allerhande hebben ze het 4x getest voordat het gepubliceerd mocht worden. Dat doen ze overigens voor iedereen, hoor, maar die test heeft het recept doorstaan (pfff…).  Op de aanpassing na dan van het ‘maanzaad’ dat vervangen is door sesamzaadjes. Het maanzaad bleek niet in al hun winkels verkrijgbaar te zijn. Hieronder mijn ongecensureerde recept, dus met maanzaadjes. Pas op…he, niet teveel maanzaadjes gebruiken, want het is afkomstig van Papaver (kan hallucinerend werken. ja, dat kan ook lekker zijn..ha..ha).

Maanzaadkardemomcake met glazuur van limoen en pistache

Ingrediënten
4 eieren
200 gram bloem
175 gram roomboter
2 eetlepels melk
1 theelepel bakpoeder
200 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
50 gram maanzaad
1 a 2 theelepels kardemompoeder
(gebruik 1 theelepel kardemom voor een milde smaak & 2 theelepels voor een licht pittig accent)

Bovenlaag:
250 gram poedersuiker
40 gram monchou
40 gram roomboter
3 eetlepels limoensap
Zest (geraspte schil) van 1 limoen
100 gram pistachenootjes

Bereidingswijze

Verwarm de (hetelucht)oven voor op 160 graden Celsius. Elke oven is verschillend. Een heteluchtoven is gemiddeld 10% warmer dan een gewone oven. Dus indien u geen heteluchtoven is, zet de temperatuur dan op 180 graden Celsius. Vet de cakevorm in met roomboter en smeer alle kanten goed in.

Pak vervolgens een kom. Snij de roomboter in kleine stukjes en voeg de melk toe. Meng dit in de keukenmachine of klop met de deeghaken in een mixer 5 minuten tot een glad geheel. Voeg de suiker toe bij het botermengsel en mix dit weer een paar minuutjes.

Klop een voor een de eieren door het botersuikermengsel. Voeg pas weer een ei toe als de vorige is opgenomen. Meng het cakemengsel niet langer dan 4 minuten met een mixer, omdat je anders de luchtigheid van de cake aantast. Teveel roeren zorgt ervoor dat het eiwit geen lucht meer kan vasthouden.

Zeef de bloem en het bakpoeder en roer het goed door elkaar. Nu kan het maanzaad, de kardemom en de vanillesuiker bij het bloem worden gevoegd. Alles weer goed door elkaar husselen.

Dan is het moment aangebroken om het bloem en het cakemengsel te mengen. Spatel daarvoor heel voorzichtig het cakemengsel beetje bij beetje door de bloem heen. Tot het is opgenomen en dan weer een beetje cakemengsel toevoegen en rustig spatelen.

Giet het beslag in de bakvorm. Om te voorkomen dat de cake tijdens het bakken gaat scheuren, duw je het beslag vanuit het midden een klein beetje omhoog tegen de zijkanten. Bak vervolgens de cake op 160 graden Celsius (heteluchtoven) in ongeveer 45 minuten gaar. Open de deur van de oven nooit tijdens het bakproces omdat de koude lucht de cake kan laten inzakken. Je kunt controleren of de cake gaar is, wanneer een sateprikker weer schoon uit de cake komt.

Haal de cake uit de oven en laat hem 15 minuten afkoelen in de vorm. Daarna een plank pakken om op de cakevorm te leggen en de vorm omdraaien, zodat de cake op de plank uit zijn vorm komt. De cake verder laten afkoelen.

Ondertussen kun je het glazuur vast klaarmaken. Daarvoor meng je de roomboter, monchou, poedersuiker en het vers geperste limoensap in een keukenmachine (of mixer) door elkaar. De cake moet volledig afgekoeld zijn, voordat je het met glazuur kunt bestrijken. Pak een spatel en bestrijk de cake met het glazuur. Pel de pistachenootjes en hak ze fijn. Strooi ze over het limoenglazuur. Pak een rasp (of zestschiller) en rasp ook kleine limoenschilletjes over het glazuur. Laat de cake met het glazuur een uur in de koelkast opstijven.

Let op: maanzaadjes blijven makkelijk tussen je tanden zitten. Zet dus ook tandenstokers op tafel wanneer je de cake serveert.